menu

Kunstzinnige therapie 

klik om te vergroten

Bij kunstzinnige therapie (beeldend) wordt gebruik gemaakt van verschillende beeldende technieken. Het scheppend vermogen, dat in alle mensen aanwezig is, wordt aangesproken. Dit scheppend vermogen werkt helend op de psychische en lichamelijke toestand van de mens.

Bij de kunstzinnig therapie wordt er gewerkt naar aanleiding van een therapievraag. Deze vraag kan van psychische of lichamelijke aard zijn.

Klachten kunnen zijn: burn out, slapeloosheid, vermoeidheid, stress, psychische of lichamelijke zwakte of aspecten uit het verleden die een disbalans geven.
Er kan een vraag naar rouwverwerking zijn vanwege het verlies van een geliefd persoon of een ingrijpende verandering in de levenssituatie.

Ook kan een klacht zijn dat drempels moeilijk kunnen worden genomen en levensvreugde geen vanzelfsprekend onderdeel meer is van het leven. Eenzaamheid en zwaarte gaan dan overheersen. Hierbij kan kunstzinnige therapie een goede hulp zijn.

Bij lichamelijke klachten zoals migraine, reumatische klachten, hoge bloeddruk of kanker kan kunstzinnige therapie ingezet worden.

In de therapie wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken zoals: schilderen in de nat-in-nat-techniek, verschillende tekentechnieken en boetseren.De opdrachten worden geleid gegeven en in de meeste gevallen doet de therapeut mee met de oefening. Ervaring of talent is niet nodig.

Er wordt binnen de oefening gezocht naar evenwicht waar deze verstoord is. Waar verstarring optreedt wordt beweging gebracht, te veel vorm wordt opgelost en waar een bodem ontbreekt wordt deze aangebracht. Er wordt gezocht naar een goede vlakverdeling en evenwicht in de kleuren.

Wat op papier wordt geoefend wordt innerlijk meegenomen. Het zoeken naar harmonie op papier is zoeken naar innerlijk evenwicht.

Er wordt procesmatig gewerkt. Het proces, en niet het eindresultaat, is van belang.
Elementair is het uitgangspunt dat ieder mens een individuele weg bewandelt om zichzelf te verwezenlijken.

Kunstzinnige therapie kan ingezet worden bij volwassenen en kinderen.